Ива ПетковаОбластите, които ще откриете тук засягат водещите аспекти от отглеждането и ранното развитие и възпитание на бебето. Целта е да се оформи една пълна програма, която младата майка да следва непосредствено преди и след раждането, за да е максимално спокойна във всеки един нов етап, с който се сблъсква.

Тъй като всяко раждане е различно, изработваме програмата индивидуално, за да покрие максимално добре нуждите и потребностите ви.

Основните области, в които можем да сме полезни са:

 • ХИГИЕНА
  • Къпане
  • Естествена бебешка хигиена (ЕБХ)
  • Многократни пелени
 • ДВИГАТЕЛНО РАЗВИТИЕ
  • Гимнастика и масаж
  • Тренировки за мама и бебе
  • Пълзене и прохождане
 • ХРАНЕНЕ
  • Кърмене
  • Захранване с твърда храна
 • БЕБЕНОСЕНЕ

 

ХИГИЕНА

 

КЪПАНЕ

Ако не сте хващали в ръце новородено до появата на вашето бебе, вероятно къпането ще ви се стори една от първите сериозни задачи, с които ще се наложи да се заемете. Някои хора са изключително притеснени да боравят с първоначално беззащитното бебенце, а когато в уравнението се добавят вода и измивни препарати, задачата изглежда почит невъзможна.

А всъщност далеч не е трудно и просто трябва да има кой да ви покаже няколко простички правила и тънкости, за да ви е лесно и приятно да правите банята на мъничето.

Друг много важен аспект, който в последните години е и обект на доста разнопосочни теории, е честотата на къпане на бебето, както и подхода по отношение на измивни препарати и други народни или съвременни практики.

В нашите срещи ще се постарая да ви разкажа различните гледни точки по тази тема, заедно с техните обективни плюсове и минуси, за да изберете най-правилния и удачен подход за вас и вашето бебе.

 

ЕСТЕСТВЕНА БЕБЕШКА ХИГИЕНА (ЕБХ)

Хигиена на бебетаПод това понятие мнозина все още разбират поддържане на чистотата на бебето, смяна на пелени и дрешки, къпане и повиване. Всъщност, в най-общ смисъл става дума за развиване на навици за ходене по малка и голяма нужда. Колкото и да е странно за някои родители, те могат да започнат още в първите седмици след раждането. Да, това е факт – съвсем нормално е след четиридесетия ден бебето да отвикне да ака в пелена и да дава сигнал, че има нужда. И преди да кажете, че това е невъзможно, нека научим малко повече за Естествената бебешка хигиена.

Да започнем по-отдалеч – сигурно ще ви е любопитно да узнаете, че вашето бебче ви дава сигнали почти непрекъснато. Чрез тях то казва: „топло ми е“, „искам да ям“, „спи ми се“, „имам пиш“. И тъй като още е рано за думи, тези сигнали са невербални. Ако познаваме тези сигнали, съвсем спокойно ще можем да разберем кога е моментът за гърне. И то много, много по-рано от приетото за нормално.

Как обаче да разчетем тези сигнали? Ето за това ще си говорим в нашите срещи. Ще придобием умението да усещаме точното време и да сме подготвени предварително. Напълно възможно е да придобием такива способности и ще се убедите какво предимство е всъщност естествената бебешка хигиена. Ето на какво ще разчитаме: ходенето по нужда в определено време, сигналите на бебето, вашият усет на мама и „подсказването“ с определен звук. Ще се убедите, че детето с лекота и желание се включва в тези ежедневни дейности и съвсем скоро само ще поема инициативата.

Какви са ползите от Естествената бебешка хигиена: спестявате пари за пелени и пазите природата чиста; нежната бебешка кожа не е подложена на постоянен допир с изкуствена материя, а вие спокойно можете да обувате памучни гащички; бебето общува много по-пълноценно с нас и то в най-важния за първоначалното му развитие период. А какво по-хубаво от това?

 

МНОГОКРАТНИ ПЕЛЕНИ

Многократни пелени за бебетаЗвучи познато, нали. Това обаче не са онези памучни кърпи или тензухи, които за използвали нашите майки и баби – те за щастие са останали в далечното минало. Тук ще поговорим за пелени, които могат да се употребяват повече от един път и след пране и съхнене отново да са „на линия“.

Пелените за многократно ползване стават все по-популярни у нас и това е факт, който само може да радва. Все пак, ако все още не сте прочели достатъчно или нямате преки впечатления, можете да научите повече от нашите съвместни срещи. Многократните пелени имат много предимства при ползване, затова нека изброим най-важните.

Съвсем естествено започваме със спестяването на средства и опазването на природата – основните критици на тези пелени изтъкват цената като минус и в сравнение еднократните и имат известно право. Но при условие, че говорим за ежедневни разходи и то в продължение на месеци, простата сметка показва, че много по-изгодно е да изберем този вариант, въпреки по-високата първоначална цена. А и като прибавим факторa чистота и избягване на замърсяването, нещата са повече от ясни. Имайте предвид, че една пелена може да се ползва десетки пъти след изпиране, а това я прави незаменим помощник в отглеждането на бебето.

На второ място са здравето, хигиената и удобството на бебето  – едва ли има родител, който иска да прави компромис с тези три основни фактора от растежа на своето дете. Многократните пелени са отлично решение за всеки родител, загрижен за здравословното развитие на бебчето. Те са произведени от естествени материали като памук, бамбук или вълна и това ги прави перфектен избор за чувствителната кожа в първите месеци от раждането.

Многократната пелена всъщност представлява цял „комплект“ – гащички и вложка, която е същинската пелена. На пазара вече можете да избирате от модели за момичета и момчета, както и такива с различни функционалности. Затова заедно ще открием най-подходящото решение за вашето бебе и за вас самата. Защото е важно и мама да се чувства добре, нали?

 

ДВИГАТЕЛНО РАЗВИТИЕ

 

ГИМНАСТИКА И МАСАЖ

Гимнастика и масаж на бебетаГимнастиката и масажа са основните активности, които ни съпътстват в ролята ни на родители още от първите часове на раждането. Те са важни и за бебето, защото развиват неговите положителни емоции и спомагат за формирането на двигателни реакции. Нещо повече – психолози и педиатри убеждават пациентите си, че гимнастиката и масажните движения могат да окажат влияние върху поведението, характера и манталитета на новороденото – тоест да са важни за цял живот.

Масажите и гимнастиката стимулират всички органи и основни мускулни групи, но тяхната роля е много, много по-голяма. Особено на малки бебета с проблеми, на недоносени или такива с лош апетит. Разбира се, няма нищо по-хубаво ако прилагаме масажните техники или различните гимнастически модули на едно здраво и силно дете. И можем да направим това буквално от първите дни вкъщи.

Информацията за различните упражнения, методологии и техники става все повече и много лесно можем да попаднем на съвети, които в по-добрия вариант ще се окажат безполезни за нас. Можете да сте сигурни: ще работите с професионалист, който ще изработи съвсем индивидуална програма за вас и вашето бебе. Защо това е важно – защото няма универсални програми. И защото всяко дете е уникално. Никога не забравяйте това!

С какво и кога да започнем са важни въпроси и те ще получат своя отговор в нашите срещи. Можете да започнете веднага след изписването – с погалвания и много нежни докосвания. С времето стимулирането на крачетата и ръчичките става все по комплексно и продължително, като съвсем скоро ще правим с лекота серии от различни занимания и масажни движения, като можем да копираме дори елементи от „точковия“ масаж или акупунктурата.

Защо е важно да подхождаме индивидуално? Ако например бебето е по-подвижно и пъргаво се препоръчват релаксиращи масажи и по-бавни упражнения. Това гарантира успокоителния им ефект. Обратното, в случай, че детето е спокойно – хубаво е да отделим време за енергични движения и масажи.

Разбира се, с течение на времето тези процедури ще станат по-продължителни и сложни. Но можете да сте сигурни – никога няма да спрат да са полезни за бебето.

 

ТРЕНИРОВКИ ЗА МАМА И БЕБЕ

Тренировка за мама и бебеПървите месеци от живота на бебето без съмнение са най-вълнуващи – то открива света около себе си. Всеки ден, всеки миг е нов: нови миризми и звуци, нови лица, нови преживявания. И съвсем естествено, мама е центърът на този свят, също както бебчето е всичко за нея. Затова и търсим прегръдки, погалване и допир, които съвсем лесно и естествено можем да превърнем в нещо повече, а именно в упражнения и тренировки. Тук не говорим просто за стимулиране на двигателната активност, спокойно можем да включим игри и гимнастики, които са изключително полезни за правилното развитие.

В самото начало интересът на бебето е съсредоточен предимно върху лицето на мама. То следи всяка гримаса и мимика, опитва се да отгатне какво означава усмивката. После следват жестовете и езика на тялото, за да достигнем съвсем естествено до опитите да се обръща и пълзи, да маха с ръчички и крачета. Ето, това е чудесно време за тренировки.

Нека кажем веднага – под тренировки се разбират игри и упражнения, смях и много приятни моменти. Правим това уточнение за тези майки, които биха се стреснали от думата тренировки.

Какво всъщност ще правим заедно? Първо, ще се забавляваме. Позитивната нагласа е задължителна за всичко, което правим с бебето.

И така, заредени с добро настроение, ние ще:

 • започнем с двигателни упражнения и техники
 • се учим заедно как да обръщаме бебето по корем
 • правим упражнения за ръчичките и крачетата, ще изправяме бебетата до седнало положение
 • масажираме бебето по време на упражненията, както и много, много други.

Всички сесии се провеждат в удобно за вас и бебето време, за да не нарушаваме дневния му режим. Очаквайте много приятни и полезни часове, нека превърнем тренировките в игри и поводи за усмивки.

 

ПЪЛЗЕНЕ И ПРОХОЖДАНЕ

Много родители започват да сравняват бебето си с други на неговата възраст и си задават хиляди въпроси по отношение на развитието му. Защо другото бебе се обръща, а моето не? Защо моето бебе е толкова пъргаво, а другото така спокойно и неактивно? Лошо ли е, че бебето ми се изправи на крака толкова рано/късно? Защо бебето ми не иска да пълзи?

Истината е, че всяко бебе има своето напълно индивидуално двигателно развитие и всяко сравнение е изключително грешно и не трябва да се допуска, за да не си причинявате излишни грижи и притеснения.

Важно е вие задълбочено да наблюдавате развитието на своето собствено бебе и да сте наясно кои са етапите, през които е минало, кое го затруднява и кое му е любимо да прави.

На база на това знание, както и професионалната подкрепа от наша страна с различни насоки, упражнения и дейности, които да включите в ежедневието си с бебето, ще бъдете спокойни, че развитието му си е съвсем правилно и не се пропускат важни етапи от него.

 

ХРАНЕНЕ

 

КЪРМЕНЕ

Кърмене на бебетаКърменето е едно от „тайнствата“, с които започва нашата „професия“ на майка. Този процес започва първите минути след раждането на бебето и през първите шест месеца ще бъде единствената му храна. Изключителните качества на майчината кърма задоволяват абсолютно всички потребности на организма на детето и то няма нужда от нищо друго, дори вода. Самият акт на кърмене е може би най-нежната проява на майчинството и няма жена, която го е изпитала, да не говори с вълнение и трепет за първото засукване.

Разбира се, като всичко друго свързано с новата ни роля, и тук има много въпроси, чиито отговори са от изключителна важност. Как да стимулирам бебето да суче? Има ли значение неговата поза? А моята? По колко пъти да кърмя на ден? Какво става с останалата в гърдите кърма? И много, много други. Съвсем нормално е да имате подобни притеснения, особено при първото майчинство.

Ето защо в нашите срещи ще се учим. Ще се учим как да се приготвим за кърменето още преди самото раждане. Ще говорим за стимулирането на млечните жлези и за коластрата. Няма да бъдат пропуснати и теми като помпите за кърма или протекторите за зърна, защото кърменето е не просто хранене – то е първата емоционална опора на бебето. Притиснато до гърдите на мама, то е спокойно и щастливо, а чувайки сърцето ѝ няма как да не се почувства добре – все пак това е бил най-любимият звук цели девет месеца.

Кърменето практически изгражда имунната защита на бебето, затова ако се колебаете дали да предприемете подобна стъпка, забравете за страховете си. Всяка майка иска най-доброто за здравето на своето дете и има уникалния шанс да му го даде. За самата нея това е също полезно действие – кърмещите жени по-рядко могат да бъдат засегнати от рак на гърдите и яйчниците.

За техниките на кърмене може да се говори много и бъдете сигурни, че нашите срещи ще бъдат интересни и много полезни. Защото ще да насочени към най-прекрасното същество: нашето малко бебе.

 

ЗАХРАНВАНЕ С ТВЪРДА ХРАНА

Захранване на бебетаТова е „територия“, в която се сблъскват много мнения – на майки и баби, на специалисти и педиатри, на вашия предишен опит. Със сигурност ще получите десетки съвети и препоръки, всеки от които е „най-добър“ и „проверен“. Ако ви се случва за пръв път да захранвате бебето, може лесно да се объркате от различните „школи“.

Правилния подход в храненето е от изключителна важност за здравето на детето. Добре е да се следва стриктен режим, като различните групи се приемат в определен ред. Няма място за притеснение, обаче. Ще видите как заедно ще изготвим и развием хранителния режим на бебето. И това ще стане съвсем естествено, като част от растежа и развитието.

Разбира се, в началото единствената храна на мъничето е майчината кърма или адаптираното мляко. Този истински еликсир доставя абсолютно всички полезни за организма вещества и поне до шестия месец няма нужда от захранване.

След този период е добре да имаме готовност за прием на първите храни. Изключително важно е да започнем с правилните хранителни вещества в точния момент. И именно затова ще говорим в нашите срещи: с какво да започнем и как да продължим.

Знаете ли, че самото бебе ни дава знак, че е готово да премине на по-твърда храна: то седи (самостоятелно) седнало, главата му е изправена, то проявява интерес към лъжицата и съдържанието в нея. Ето, това е подходящият момент да започнем захранването.

Специалистите препоръчват даването на зеленчуци под формата на пюре, сега е времето за пащърнак, картофи, моркови, грах, тиквичка и тиква. Следва се определен ритъм на храненията, като не пропускаме да наблюдаваме и реакцията на бебето. Намусената физиономия може да означава смяна на пюрето и обратно – облизаната лъжичка ясно показва предпочитания за вкусно. Всъщност и детето взема активно участие, помагайки на мама в храненето. Така че приемайте тези ежедневни ритуали като повод за общуване и дори игра. Ще видите как след броени дни те наистина ще се превърнат в приятни мигове.

Захранването с пюрета не е единственият метод за захранване. Чували ли се за захранване водено от бебето и педагогическо захранване? Нека изберем най-подходящият начин за захранване според вашите изисквания и нуждите на бебето ви.

 

БЕБЕНОСЕНЕ

Без никакво съмнение, това е едно от най-големите удоволствия в отглеждането на бебето. Ние наистина прекарваме цел ден с малкото съкровище, но има моменти, в които няма как да не сме заедно, притиснати един до друг. Бебеносенето ни позволява да вършим своите домакински задължения с лекота, да се срещнем с приятели, да отидем на покупки. И разбира се, най-хубавото от всички – да сме сред природата с цялото семейство.

Какво всъщност се крие зад тази специфична дума бебеносене? Под бебеносене разбираме използването на раница, слинг, хибридни носилки, но във всеки случай такива, които са подходящи за така нареченото правилно, ергономично носене на бебето. Изобщо „инструменти“, които ни помагат да разположим удобно малчугана пред себе си или на гръб. Обикновено така го носи мама, но все повече татковци и други близки също се пробват. Многобройните варианти предлагат и разнообразие от функционалности, затова е важно да изберем най-подходящия за своята фигура и за самото бебе.

Колкото и да е странно, у нас ползването на слингове все още се приема за екзотика. Все повече изследвания изтъкват предимствата на слинговете.

Ето най-важното, което е добре да знаете:

– различните методи на бебеносене са всъщност съвсем естествени за природата – спомнете си как майките носят малките маймунчета на гърба си или вкопчени в гърдите им и с каква лекота и свобода се катерят по дърветата, затова не се притеснявайте как ще изглеждате, а мислете за най-доброто удобство за вас и бебето ви

свобода на ръцете и удобство за придвижване – слингът ви дава възможност да вършите всичко, без да изпитвате неудобство. Възможността да не прекъсвате обичайните си занимания в дома и навън е голямо предимство за енергичната и делова жена.

– практически, бебеносенето е полезно за детското здраве и то в много насоки. Позата „жабче“, в която се намира детенцето е удобна и естествена за неговото развитие. Този факт спомага и за правилното функциониране на всички органи, за успешното справяне с газовете и коликите, а за недоносените деца е повече от препоръчително. Притиснато до мама, бебето се успокоява лесно, може да се справи много по-добре със стресовите за него ситуации и спокойно да оглежда околния свят.

В нашите срещи ще говорим за това, както и как да изберем своята първа носилка, какво отличава различните модели, как да „настроим“ най-добре своята раница. Ще видите колко лесно, удобно и практично може да бъде бебеносенето.

 

Специализации