Привързано родителство – бебето през първитe месеци

Родителството е грижа, любов, отношение. То носи непосилна отговорност не само в началото, а през целия ни живот. Хубаво е всички бъдещи родители да се замислят повече какви родители биха искали да бъдат?

Както се досещате, никой не се е родил научен и е трудно  в началото да взимаме решения, но ние го правим неосъзнато още с подготовката за бебето. Месеци преди да се роди мислим дали ще спим в една стая, в едно легло, как ще минава ежедневието ни. Но някак не се замисляме дали само нашите желания са важни в случая  или нуждите на детето?

Целта на тази статия е да ви въведе в света на привързаното родитество и  да разберете неговите принципи, ползи, основните елементи.

Повечето хора си мислят, че привързаното родителство се практикува от всички родители, защото те полагат грижи за децата си. Но всъщност наяве нещата са доста по-различни.

Основното, което отличава родителите, следващи метода, е индивидуалният подход. Те не се притесняват да откликват на нуждите на детето и си  и не мислят, че бебето им ги манипулира. Обичат да са близо до него, да го наблюдават и да следват неговото естествено развитие.

 

Как да разберем дали този метод е за нас?

Ако сте активни родители, които обичат да пътуват, развиват се и не се притесняват да го правят заедно с тяхното дете, то метода е за вас. Ако години наред сте слушали как са ви отглеждали вашите родители и не сте били съгласни с техните методи и отношение – сега е момента да промените нещата. Изберете вашият път, доверете се на инстинктите си.

Ползите за родителите

Няма да ви представя захаросаната версия на метода, предпочитам да ви споделя истината и вие реалистично да решите дали този метод е за вас. Да гледаш детето си по този начин не е лесно, особено първите месеци. Постоянно те раздират съмнения свързани с твоите решения като: Достатъчно ли суче бебето? Правилно ли го държа? Нормално ли е детето постоянно да ми е в ръцете?

Всички тези притеснения и съмнения отминават бързо. Те изчезват с блажената усмивка на вашето бебче щом го сложите на гърдите си. Чувствате се по-уверени, когато се научите да го носите в слинг. Мотивира ви спокойното бебче, което расте като гъбка под крилото ви.  И то благодарение да вашите грижи, отношение и любов.

Ползите за детето

Цялостното състояние на детето зависи от вашите грижи. Ако то е близо до вас и го кърмите на поискване, ще наддава добре, ще се развива в норми. Ако спи близо до вас, сънят ще е много по-дълъг и спокоен. Ако вие полагате усилия и се занимавате активно, то детето ще се развива двигателно и емоционално. Ще се учидите колко голямо значение имат вашите грижи за това беззащитно създание! Близостта и контакта „кожа в кожа“ намалява стреса и подтиква вашето дете да опознава смело света, защото знае, че вие сте наблизо и може да разчита на вас. Тази връзка е изключително здрава и си остава за цял живот!

Основните компоненти на привързаното родителство

Мисля, че вече се досещате за повечето от тях – кърмене, бебеносене, съвместен сън. Но основното, което отличава този метод е отношението. Дори и да не следвате дословно метода-например  да не сте се справили с кърменето или нещо друго, това не ви прави лош родител или човек, който нехае за нуждите на своето дете. Това ви прави родител, който дава най-доброто от себе си и знае защо го прави.

Кърмене на поискване

Всички знаем, че най-добрата храна за нашето бебе е кърмата, но често при недостатъчна информация кърменето от един естествен и интуитивен процес се превръща в огромно усилие. Причините най-често са неправилни съвети от страна на близки, медицински персонал и очакванията на родителите.

Ето какво трябва да знаем, за да започнем кърменето успешно:

  • Ранен контакт бебе и мама (възможно най-бързо след раждането да се сложи на гърда)
  • Често предлагане на гърда (от 8 до 12 пъти в денонощие, 8 пъти е абсолютен минимум)
  • Правилно поставяне на бебето на гърда (дълбоко засукване, устата на бебето обхваща по-голямата част от ореолата)
  • Тялото на бебето е опряно в нашето (ухото, рамото и бедрото на бебето са на една равнина)
  • Новородените бебета сучат бавно, дайте им време да се научат да сучат (те не ви ползват за биберон)
  • Производство на кърма (колкото повече предлагате гърда, толкова повече кърма ще имате)

Защо да носим бебетата си?

Бебетата, които са носени от техните родители са много по-спокойни, по-щастливи и се чувстват в безопасност и обгрижени през цялото време. Позицията, в която се носят е изправена. Тя поддържа идеално тялото и главата на бебчето. Причините за мигновеното спокойствие на бебчетата са няколко:

  • Те са близо до сърцето на мама/татко (свикнали са да го чуват във вашата утроба, за тях този звук е познат и любим);
  • Позицията „корем в корем“ чисто физиологично успокоява бебчето. Притискането и затоплянето на коремчето намалява неразположенията и коликите;
  • Движението успокоява бебчетата, то им е познато още от утробата;
  • Изправената позиция помага на недобреразвитата храносмилателна система и води до по-малко рефлукс при бебетата;
  • Позицията на крачетата е превенция срещу хип-дисплазия;

Видове носилки

Носилките, които се използват за ергономично бебеносене биват различни видове – слингове (тъкан, слинг с халки, еластичен), май тай, ергономични раници, онбухимо, подеги. Избираме конкретен вид носилка според:

  • Възрастта на детето и неговото развитие;
  • Структурата на тялото на родителите, които ще го носят и тяхното ежедневие;
  • Удобството (изключително индивидуално усещане за всеки);

Разнообразието от видове и марки носилки е огромно и е най-добре, преди да решим да закупим конкретен продукт, да се консултираме с консултант по бебеносене и да пробваме ако не същият продукт, то поне подобен, за да сме сигурни, че той е за нас.

Съвместен сън

Мисълта, че бебето ще спи във вашето легло плаши много родители. Основните притеснения са дали в един момент ще иска да спи е собственото си легло, има ли опасност бебето да падне и много други. Разбира се, всички тези притеснения са безпочвени, ако ние сме взели мерки за безопасност:

  • Бебето спи по-средата на спалнята и няма как да падне;
  • Спи със собствена завивка;
  • Спи на твърда повърхност;
  • Родителите не употребяват алкохол, наркотици, лекарствени стредства;
  • В спалнята не спи домашен любимец;
  • В спалнята не спи по-голямо дете;

Съвмествият сън е много по-спокоен и продължителен както за бебето, така и за неговите родители. Причината е близостта и спокойствието, че вие сте заедно и може да реагирате мигновено. Повечето родители се притесняват, че веднъж превзело спалнята тяхното бебе никога повече няма да иска да спи само, но това съвсем не е така. Нормално е бебетата да имат нужда от близост, но това се променя с тяхното порастване. Те имат нужда от самостоятелност и е хубаво ние да се съобразяваме с техните етапи на развитие.

Привързаното развитие е прекрасен метод за отглеждане на деца, но той не изключва налагането на правила и граници. Нека отглеждаме децата си спокойни и уверени. Те винаги усещат нашата любов и подкрепа.

Автор: Ива Петкова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *