Трябва ли и как да занимавам активно бебе до 3 месеца

Чакали сте вашето бебе с такова нетърпение. Представяли сте си как играете с него, как то ви следи с поглед, усмихва ви се и гука сладко. И ето, вече сте си заедно у дома. Само че бебчето ви предимно яде, пълни памперса, спи и плаче. Това е напълно нормално. Най-добре е да не давате ухо на общоприетото мнение, че няма смисъл да се занимавате активно с новороденото, защото то нищо не разбира. Вярно е, особено в началото бебетата са малко скучни – движенията им са нерегулирани, не могат да ви фокусират, не ви виждат, не се усмихват. Само че ако положите усилия и се занимавате с вашето мъниче, резултатът няма да закъснее.

Ето какво можете да направите за бебето през първите три месеца от неговия живот (Освен основното – хранене, смяна на памперса, къпане, приспиване.)

Гушкайте го. Докосвайте го, галете го, гушкайте го много. Така то се чувства в безопасност, спокойно е, усеща грижата ви и по-лесно изграждате връзка с него.

Масажирайте го и правете гимнастика. Междувременно не спирайте да му говорите нежно. Така постигате троен ефект – докосвате го и то се чувства спокойно; говорите му и то свиква с гласа ви и обогатявате още отсега пасивния му речников запас; стимулирате мускулите и му помагате да постигне по-добра координация на движенията.

Оставяйте го да лежи по корем. Така стимулирате заякването на мускулите на врата и скоро бебето ще може да държи главата си доста добре. В случая са важни две неща: увеличавайте постепенно времето, в което мъничето е по корем и в никакъв случай не го оставяйте само, докато е в тази поза.

Събличайте го голо, за да рита с крака и да мята ръце до насита поне веднъж дневно. Така помагате на мъника да усети тялото си, да опознае крайниците си. Това е и моментът, в който да следите за ЕБХ сигнали. (ЕБХ значи естествена бебешка хигиена. За нея планираме да ви разкажем в отделен пост.)

Разхождайте го всеки ден. Бебетата обожават разходките. Успокояват се и заспиват бързо на свежия въздух дори да имат колики или да са кисели по друга причина. Към средата на втория месец вече са будни по-дълго и по време на разходка трупат впечатления и опознават околния свят.

Поливайте обилно главата му с вода по време на къпане. Така то ще свикне да задържа въздуха си.

Говорете му. Разказвайте му емоционално и с простички думи за света, който го заобикаля.

Тези допълнителни грижи ще стимулират не само по-бързото и правилно развитие на бебето, но и ще ви помогнат да изградите здрава връзка помежду си още от самото начало.

Приятно гушкане и бърборене!

January 15, 2018 / Blog

Share the Post

About the Author

Коментари (1)

  1. :

    Hi, this is a comment.
    To delete a comment, just log in and view the post's comments. There you will have the option to edit or delete them.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Трябва ли и как да занимавам активно бебе до 3 месеца