Петте най-важни неща, които трябва да знаем преди да родим

Отгледжането на дете, особено когато е първо, е стрес и предизвикателство за младото семейство. Родителите искат да се подготвят възможно най-добре преди да се роди тяхното съкровище, но как да отсеят най-важното в морето от информация! На какво да наблегнат през първите дни и седмици с бебето така, че да няма излишен стрес и притеснения. В тази статия ще ви споделя петте най-важни неща, които трябва да знаете, преди да посрещнете вашето дете.

1. Първият контакт
Да, звучи като заглавие да филм на ужасите, а е нещо толкова естествено и прекрасно! Това е моментът, в който бебето ви е излязло и диша само. Акушерката ще го постави върху корема ви на голо, главичката ще е между гърдите ви и ще е завито само с мека пелена. Насърчете бебето да се доближи до гърдите ви (най-добре е да го изчакате да засуче само). Ако плаче, говорете му. То току ще е преживяло голям стрес – от водната среда, в която е получвало всичко необходимо, без да полага усилия, сега всичко му е ново: светлини, студ, ръце, които го пипат, усещане за глад, безпомощност. Най-милото за него сте вие! То познава гласа ви, миризмата, туптенето на сърцето ви. Постарайте се да прекарате колкото се може повече време с детето си! Прегръщайте го, говорете му, давайте му често да суче. В момента, в който то ви усети, ще комбинира ритмичния звук на дишането си с вашия, ще изравни телестната си температура с вашата, а започне ли да суче, ще се успокои напълно! Ще се почувства у дома!

2. Кърмене на поискване.
Повечето бъдещи майки се притесняват от кърменето. Не знаят дали ще имат кърма, дали ще се справят с това предизвикателство. Истината е, че това е абсолютно естествен процес, който се случва лесно ако вие се доверите на инстинктите си. Това на практика е трудно в болницата – заради стреса, специалистите около вас, несигурността във вързможностите ви.
Вие трябва да сте сигурни в едно – мляко в гърдите ви има още по-време на бременността! След раждането на бебето през първите дни то се нарича коластра и е жълтеникаво, с високо съдържание на мазнини. Първото хранене не е задължително да е пълноценно. То е по-скоро опознавателно, за запознанство и адаптация. Бебето може да засуква и пуска зърното, звучно да примлясква. Пред първите 48часа новородените бебета имат най-силен сукателен рефлекс. Когато те са гладни, при допира на кожа те си завъртат главата в посоката, в която се намира и се опитват да засучат. Предлагайте често гърда, на всяко разплакване на бебето. Доверете се на инстинктите си. При поставянето внимавайте да завъртите бебчето плътно с коремче към вас и ухото, рамото и бедрото да са на едно ниво. Не бързайте да поставите гърдата си в устата на бебчето, първо докоснете с вашето зърно неговата горна устна и изчакайте то да отвори широко уста. Запомнете, че бебето суче от ареолите, а не от зърната ви.

3. Вече сте трима.
Независимо колко дълго сте планирали бебето и сте се подготвяли, повечето родители винаги се изненадват колко изискващо и търсещо внимание е новороденото бебе. Това променя отношенията между партньорите. Бащите се чувстват изолирани, недооценени и често не- достатъчно подготвени за ситуацията. Важно е да подкрепите бащите и да зачетете техните чувства, защото те са нормални, както и съсредоточаването на вниманието на майката изцяло върху бебето. В тези моменти е желателно младото семейство да работи в екип: да организират денят си така, че да си помагат взаимно; да се редуват в гледането на бебето; да са взаимозаменяеми. Нека обърнем внимание, че единственото нещо, което не могат на правят татковците, е да кърмят, но могат през това време да приготвят храна, да занесат вода на майката, да погушкат бебето и да го разходят. Майките от своя страна трябва да въведат своят партньор в това предизвикателство. Да му гласуват доверие, да го насърчават да общува с бебето. Така той ще изгради силна връзка с детето и ще се чувства много по-спокоен и уверен в родителството. Първите седмици след раждането майките имат нужда от възстановяване и емоционална подкрепа. Именно бащите са най-подходящите хора за това! Те са наясно с цялата ситуация и реагират адекватно и премислено.

4. Колики
Думата, от която се ужасява всеки бъдещ родител! В главата му изникват разкривени бебешки физиономии, истеричен плач, гърчещо се от болки дете и невъзможност да му помогнете. Коликите са много обсъждана тема от десетилетия и според различните специалисти те могат да са причитени от: газове, констипация, свръхчувствителни черва; чувствителност към храна и стамашен рефлукс; майчините тревоги; липсата на зрялост на мозъка на бебето; чувствителност на самото бебето – лош характер. Истината е, че вероятно всяко от тези неща оказва влияние върху поведението му! Самият факт, че има племена и народи, които не са чували за колики, е още по-интересен. По какво се различават техните бебета от нашите? По нищо! Разликата е в отглеждането на децата. Бебетата е раждат незрели, както видяхте и по-нагоре те не могат да си контролират дишането, телесната температура, движенията. Първите три месеца новородените бебета са абсолютно неподготвени за живота извън утробата. Това, което можем да направим е да наподобим новите условията така, че детето да се чувства добре и адаптацията му да е по-плавна.
Използвайте тези 5 правила и вашето бебе ще е усмихнато и спокойно: – Повиване (повийте цялото тяло на бебето, като стегнати са единствено ръцете), използвайте лека пелена от естествена материя;
– Поставяне странично или по корем (това се прави само докато държите детето) по-време на сън детето трябва да спи само по гръб;
– Шш-ш или бял шум (това е звукът, който вашето бебе е е чувало в утробата ви), за него той е познат, любим, действа му успокояващо;
– Люшкане – да се движим в ритъм (бебетата обичат движението, те са свикнали с него и инстинктивно си го търсят);
– Сучене – любим, ефективен метод за успокоение. Когато прилагате тези правила едновременно, ще видите мигновената промяна в настроението да детето.
Всички тези правила може да спазите и като носите бебето в слинг.

5. Сънят на бебето
Недоспиването е първото нещо, което повишава стреса и напрежението в семейството. Повечето родители осъзнават, че това е проблем, но не са сигурни как да постъпят.
– Кога да приспиват бебето, нормално ли е да не спи през нощта, ще се промени ли това във времето. През първите дни след раждането бебчето е много поспаливо, обикновено това са дните в болницата. След прибиране у дома то сякаш не е същото – трудно запива, спи малко и само на ръце. Как можем да се справим с това? Както вече споменах бебетата се раждат незрели, те имат нужда от 24 –часова грижа, все още нямат изграден биологичен часовник (не различават ден и нощ), не могат да се успокояват сами. Всяко отделяне от родители ги стресира. На помощ се притичва съвместният сън (бебето да спи в спалнията на родителите си или близо до тях). Когато бебетата спят с родителите си, са много по-спокойни; плачат по-малко; спят по-продължително.
Ползи за майките – кърменето е много по-лесно, бебетата сучат добре в просъница. Майката е много по-спокойна, когато е близо до бебето и реагира веднага.
През деня е хубаво да се съобразявате с 3 неща:
– време за будуване (за новородени бебчета 40-60мин);
– да следите сигналите на бебето и да не позволявате да се преуморява;
– да доприспите бебето, ако дрямката му е твърде кратка.
Старайте се да приспивате бебето с един и същ ритуал (например кърмене, люлеене, песен, галене по гръбчето).

В тази статия прочетохте основните 5 неща, които трябва да знаете преди да родите. Не се притеснявайте от предстоящите промени – бъдете гъвкави, спокойни и се доверете на инстинктите си.
Помнете, че именно вие сте най-добрите родители за вашето бебе!

Автор: Ива Петкова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *