Трябва ли и как да занимавам активно бебе до 3 месеца

Чакали сте вашето бебе с такова нетърпение. Представяли сте си как играете с него, как то ви следи с поглед, усмихва ви се и гука сладко. И ето, вече сте си заедно у дома. Само че бебчето ви предимно яде, пълни памперса, спи и плаче. Това е напълно нормално. Най-добре е да не давате ухо на общоприетото мнение, че няма смисъл да се занимавате активно с новороденото, защото то нищо не разбира. Вярно е, особено в началото бебетата са малко скучни – движенията им са нерегулирани, не могат да ви фокусират, не ви виждат, не се усмихват. Само че ако положите усилия и се занимавате с вашето мъниче, резултатът няма да закъснее.

Ето какво можете да направите за бебето през първите три месеца от неговия живот (Освен основното – хранене, смяна на памперса, къпане, приспиване.)

Гушкайте го. Докосвайте го, галете го, гушкайте го много. Така то се чувства в безопасност, спокойно е, усеща грижата ви и по-лесно изграждате връзка с него.

Масажирайте го и правете гимнастика. Междувременно не спирайте да му говорите нежно. Така постигате троен ефект – докосвате го и то се чувства спокойно; говорите му и то свиква с гласа ви и обогатявате още отсега пасивния му речников запас; стимулирате мускулите и му помагате да постигне по-добра координация на движенията.

Оставяйте го да лежи по корем. Така стимулирате заякването на мускулите на врата и скоро бебето ще може да държи главата си доста добре. В случая са важни две неща: увеличавайте постепенно времето, в което мъничето е по корем и в никакъв случай не го оставяйте само, докато е в тази поза.

Събличайте го голо, за да рита с крака и да мята ръце до насита поне веднъж дневно. Така помагате на мъника да усети тялото си, да опознае крайниците си. Това е и моментът, в който да следите за ЕБХ сигнали. (ЕБХ значи естествена бебешка хигиена. За нея планираме да ви разкажем в отделен пост.)

Разхождайте го всеки ден. Бебетата обожават разходките. Успокояват се и заспиват бързо на свежия въздух дори да имат колики или да са кисели по друга причина. Към средата на втория месец вече са будни по-дълго и по време на разходка трупат впечатления и опознават околния свят.

Поливайте обилно главата му с вода по време на къпане. Така то ще свикне да задържа въздуха си.

Говорете му. Разказвайте му емоционално и с простички думи за света, който го заобикаля.

Тези допълнителни грижи ще стимулират не само по-бързото и правилно развитие на бебето, но и ще ви помогнат да изградите здрава връзка помежду си още от самото начало.

Приятно гушкане и бърборене!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *