Weleda – от семенцето до крайния продукт.

Преди два месеца бях поканена да се присъединя към група журналисти на опознавателно пътуване до градините на Weleda, за да се запозная с тяхното производство и цялостно отглеждане на растенията. Първата ми мисъл беше да откажа, защото ставаше въпрос за 4 дни, а аз имам 3 деца, от които най-малкото на 10 месеца. Това със сигурност  щеше да усложни ситуациятa. Но след кратко семейното обсъждане решихме, че ще е хубаво да се запозная по-подробно с марката и да задам всички въпроси, на които не намирах отговори дълго време.

Все по-често родители ме питат каква козметика да използват за ежедневна употреба. Досега ги насочвах към Weleda, защото знаех, че предлагат био козметика, но дори и не подозирах колко по-важни неща има от сертификатите.

Какво прави козметиката на Weleda по – специална:

Безопасност

Когато ни попитаха на единият от уъркшопите какво ни харесва в продуктите на Weleda, ние започнахме да изброяваме – съставките, качеството, ароматите, но незнайно защо, не се сетихме за безопасността. Някак и не помислихме за нея. Защо? Защото сме свикнали, че ние не носим отговорност за нея, носят я контролните органи, но не винаги тази безопасност е достатъчна. Дори в повечето случаи тя е минимална, за да се продава в магазинната мрежа. При Weleda тя е на първо място. При тях не се използват консерванти, оцветители, добавки. Всички аромати са натурални, подбрани в най-добрият им вид и използвани веднага, след като са откъснати. Тези растения се берат рано сутрин и тяхната обработка – измиване, сушене и т.н. се прави още там, в градините, за да са сигурни, че няма да загубят и капка от полезните съставки на растенията.

Био динамичното отглеждане

Това е земеделие, за което само бях чела досега, но ми се струваше толкова далечно и трудно постижимо… Когато видях този принцип на отглеждане на живо, това толкова ме оживи и мотивира, че не обърнах никакво внимание на задаващата се буря. Бях въвлечена в цялостната мисъл към природата- от грижата за почвата, до решението какви растения да се засеят. Тази съвършенна симбиоза е създадена с една единствена цел: да не бъдат използвани никакви пестициди, препарати и изкуствени торове, а растенията да съберат цялата енергия от слънцето и полезните съставки  да се съхранят грижливо.

 

Контрол на всяка стъпка

Това беше често използвана фраза, по-време на всички разходки, които ни организираха Weleda. И да, контрола е навсякъде и във всичко! Няма как да е по друг начин, защото бранда трябва да поддържа високото си качество постоянно, заради многото изисквания, които налагат лабораториите, за да издават нужните сертификати. Самият факт, че 95% от състава на козметиката е натурален е повече от показателен! За Weleda е много важно продуктите да се произвеждат под техен контрол и неслучайно производството е ситуирано само в Европа.

Употребата на продуктите

На повечето продуктови  презентации, но които съм присъствала се набляга на това, колко много продукти трябва да използваме в нашето ежедневие за нас и нашите деца-продукти, които в повече случаи са доста излишни и се препокриват като състав и качества. Но ето, че при този бранд нещата са различни. Произвеждат се продукти по рецепти от преди десетки години и те не се променят! Тенденциите в козметиката остават на заден план, важни са свойствата и крайният резултат! Логично нали?!

Душевност

Пътуването приключи преди няколко дни, а пред очите ми все още са градините на Веледа в Швебиш Гмюнд. Толкова красиви, организирани, пленяващи са те с всеки изпипан детайл! Място, създадено с толкова мисъл и грижа !През1921год. е създаден бранда Weleda от Рудолф Щайнер – човек с особено отношение към отглеждането на деца, с мисъл към следващите поколения. Човек, осъзнаващ колко важно е развитието –  емоционално и физическо, да се случва по-правилния начин и с грижа към всеки детайл. Тази душевност е заложена в основата на бранда, от мисълта какво може да ни даде това конкретно растение със своята енергия и свойства до цялостното му отглеждане и вграждане в продуктите.

 

Едва ли в една статия мога да ви предам цялата енергия, която струи от тези хора! Но се надявам тези информация да ви е била интересна и полезна, и да изберете за вас и вашето семейство продукти, който да ви удовлетворяват.

Ваша Ива

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *